De eerste stap

De eerste stap

Op dinsdag 14 juli 2020 wordt de eerste stap gezet naar de plannen voor een Pumptrack in Renkum met een brief naar de gemeente:

Laatst liep ik langs Doelum en zag naast het korfbalveld een stuk braak liggend (met gras begroeid) terrein. Direct zag ik daar mogelijkheden.

Ik heb geen idee van wie dat stuk grond is en of dat beschikbaar is voor sportfaciliteiten.

Het stuk terrein leent zich uitstekend voor een urban playground waar de jeugd kan fietsen, rolschaatsen, inlineskaten, skateboarden en steppen. Kortom een uitdagende multifunctionele sport playground.

Dit soort playgrounds wint enorm aan populariteit en worden de laatste veel gebouwd en gebruikt. Doordat de playground gemaakt wordt van asfalt (goedkoper dan beton) kunnen er vele sporten op beoefend worden. Een andere naam voor de playground is ook wel een pumptrack.

Wat is het precies

Een pumptrack is een aaneengesloten circuit met bulten en kombochten, die elkaar ritmisch opvolgen. Je kunt het zien als een kruising tussen een BMX-baan en een skatepark.
Daardoor is het geschikt voor crossfietsen (BMX), mountainbikes, stuntstepjes, loopfietsen, inline skates, longboards en skateboards. Dus eigenlijk voor alle fiets- en skatesporten.
En dat is het grote voordeel ten opzicht van de eerder genoemde buitenspeelplaatsen. Het is laagdrempeliger en bereikt een grotere doelgroep.

Je maakt op een snelheid door op het juiste moment je gewicht te gebruiken, zoals je dit bijvoorbeeld ook doet bij het schommelen. Op het juiste moment trek en duw je dus met je benen en armen.
Na een beetje oefening kun je de rond zonder af te zetten of bij te trappen. Het rijden is dus relatief eenvoudig en snel onder de knie te krijgen. Niet alleen volwassenen en tieners vinden snel het ritme; ook jongere kinderen maken snel hun rondjes.

De pumptrack zorgt voor beweging. Het is een gezonde activiteit en het geeft die natuurlijke ‘kick’ waar jongeren naar op zoek zijn. Je gebruikt niet alleen je been- of armspieren, maar diverse spiergroepen in je lichaam. Het is een ‘total body workout’. Een gezonde bezigheid in de openlucht.
Daarnaast is de pumptrack een duurzame oplossing voor het faciliteren van vrijetijdsbesteding in de openbare ruimte. Het is een onderhoudsvriendelijke speelruimte die vandalisme-proof is.

Dus:

Het is leuk en geschikt voor een brede doelgroep
Het helpt bij de ontwikkeling van behendigheid bij kinderen
Het gebruik is laagdrempelig en veilig
Gebouwd volgens WAS voorschriften en certificaten

Op dit moment is er een subsidiepot beschikbaar vanuit Papendal en ministerie van VWS in de aanloop naar het WK BMX op Papendal in 2021

Een aantal voorwaarden kan ik invullen vanuit Eleven Zeros. Zoals het organiseren van evenementen en activiteiten op de aan te leggen pumptrack.

Voordat ik hier echt werk van kan gaan maken wil ik graag weten wat de mogelijkheden zijn op de aangegeven plek, of er medewerking te verwachten is van het gemeentebestuur, vergunningverlening, co-financiering gemeente e.d.

Graag hoor ik wat de mogelijkheden zijn.

No Comments

Reply